DELTA DUNARII
natura, istorie, civilizatie

Aspecte etnografice
Consideratii generale istorice
Perioade
Epoca fierului si a bronzului
Vestigii Geto-Dace
Vestigii Romane
Vestigii Bizantine
Perioada sec. XIII-XIV
Perioada sec.XIV-XV
Dominatia otomana
Epoca moderna
Istoricele localitatilor
Istoric Tulcea
Istoric Sulina
Obiective:
Itinerar istoric
Itinerar spiritual
 
Tulcea
Tulcea - Monumentul Eroilor
Activitati artistice

 


Transport catre Delta Dunarii

Vremea la Tulcea:
Click for Tulcea, Romania Forecast
Vremea la Sulina:
Click for Sulina, Romania Forecast



Asezare


Cotele apelor Dunarii

Istoric Tulcea

Datand inca din secolul VII I.H., orasul Tulcea este mentionat in documente pentru prima data de Diodor din Sicilia (sec 3 I. H.) sub numele de Aegyssus; acest nume vine de la intemeietorului sau, getul Carpyus Aegyssus pe care Ovidiu il mentioneaza in cele 2 epistole din "Ex Ponto". In sec. I-II d.H. Aegyssus a fost o baza a flotei romane, avanpostul apararii granitelor Imperiului Roman.
Istoria judetului Tulcea este determinata de pozitia sa geografica cu rol strategic - Dunarea fiind o poarta catre lumea intreaga si o punte catre celelalte tinuturi - toate acestea au facut ca teritoriul de la gurile Dunarii si toata regiune istro-pontica sa dea istoriei un dinamism aparte. Izvoarele arheologice, ca si cele epigrafice sau cartografice de mai tarziu, sustin ca teritoriul orasului Tulcea a fost habitatul unor comunitati stabile care au evoluat in cadrul societatii autohtone din
preistorie si pana azi. Aceasta asezare a jucat un rol importanta si inaintea venirii romanilor, reprezentand o citadela a lumii geto-dace ; daca e sa dam crezare insisi locuitorilor ei - scria poetul Ovidiu in epistolele sale din Ex Ponto - Caspeanul Aegyssus este el care ar fi intemeiat-o si ar fi numit-o dupa numele sau..."
Dupa luptele din anii 12 - 15 era crestina, cetatea a fost cucerita de romani. Acestia au reconstruit-o dupa tehnica si arhitectura lor, au reorganizat-o din punct de vedere urban. Marturiei ne stau inca zidurile de incinta si turnurile de aparare ale acropolei orasului. De asemenea o edificatoare insriptie, expusa la Muzeul Tulcean de istorie, are inrustat numele Aegyssus . Cetatea Aegyssus este amintita si de alte documente ale acelor vremuri pana in secolul al-X-lea: Notitia
Episcopatum, in geografia politica " De Thematibus". Numele de Tulcea al orasului ne este consemnat in documente destul de tarzii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
© 2009 itc. toate drepturile rezervate
www.itc.ro