Informatii utile:
Cotele apelor Dunarii
Specii de pesti
Dimensiuni minime
Zone de pescuit sportiv
Legislatie:
Legea nr. 192 din 19 aprilie 2001 privind fondul piscicol, pescuitul si acvacultura
HG 409/2004 - ordinul privind accesul la resursele acvatice vii (fisier pdf)
ORDIN pentru aprobarea continutului si modelelor autorizatiilor de pescuit in scop comercial, recreativ/sportiv si stiintific, precum si a permiselor de pescuit individuale (sep 2001)
ORDIN privind instituirea unor masuri de protectie pentru unele specii de pesti cu valoare economica si/sau ecologica
Linkuri utile:
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor
Garda Nationala de Mediu
Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunãrii
Administratia Nationala Apele Romane
Agentia Nationala Pentru Pescuit si Acvacultura

Transport catre Delta Dunarii

Vremea la Tulcea:
Click for Tulcea, Romania Forecast
Vremea la Sulina:
Click for Sulina, Romania Forecast



Asezare


Cotele apelor Dunarii

Specii de pesti:


Avat
Nume romanesc: Avat
Nume latin: Aspius Aspius
Descriere: Corpul avatului este alungit, viguros, cu solzi mici bine fixati cu striuri, cu spinarea si muchia ventrala rotunjite, inotatoarea dorsala mai inalta decat lunga, taiata oblic si mult impinsa spre coada. Are capul conic, gura mare, larga, cu falca de jos arcuita in sus. Colorit: muchia spinarii bate in verde - albastrui, iar laturile si pantecele sunt argintii lucioase. Aripioarele ventrale au marginile roscate.
Dimensiune: 35-40 cm - lungimea maxima 1m
Greutate: 1-1,5 kg - greutatea maxima 10-12 kg
Tehnica: Metoda cea mai etica de pescuit a avatului este cea cu musca artificiala. Se pot folosii cu mare succes si lingurile, voblerele si twisterele; metoda de pescuit a avatului cu ajutorul bilei de sticla ("buldo") se practica mai ales in apele statatoare.
Perioada: Pescuitul la avat da rezultate bune incepand cu luna martie si pana in zilele cu inghet din noiembrie-decembrie, dar foamea lui atinge apogeul dupa perioada depunerii icrelor, in aprilie, cand ataca totdeauna carligul nadit.
Biban
Nume romanesc: Biban
Nume latin: Perca Fluviatilis
Descriere: Corpul bibanului este robust si indesat, are o forma frumoasa, in partea anterioara fiind mai lat si mai inalt, iar in jumatatea posterioara usor turtit lateral. Toata suprafata corpului este acoperita cu solzi marunti si aspri, bine implantati in tegument. Capul are o forma oarecum conica, cu o gura relativ mare. Ambele maxilare sant prevazute cu dinti marunti si ascutiti, dispusi ca o perie. Placile care acopera operculele se termina printr-o teapa. Liniile laterale insotesc curbele corpului. Inotatoarele dorsale sunt despartite intre ele de o pielita nu prea lata, inotatoarea dorsala anterioara este prevazuta cu radii tepoase tari, cu care bibanul se apara la nevoie.
Dimensiune: 0-35 cm - lungime maxima 50-60 cm
Greutate: 300-500 g - greutate maxima 2-5 kg
Tehnica: Se pot utiliza atat metoda cu voblerul, cat si cu lingura. Primavara si toamna este eficienta si metoda "pater noster", care consta in cufundarea si ridicarea momelii vii din apa si schimbarea permanenta a locului de pe mal, in cautarea bibanului. De asemenea se pot utiliza si rime sau bucati de peste, precum si insecte si pestisori mici vii.
Perioada: Pescuitul bibanului ofera mari satisfactii iarna, dar si pe timp de vara, mai ales cand caldura este excesiva si cand alte specii nu musca deloc.
Caracuda
Nume romanesc: Caracuda
Nume latin: Carassius Carassius
Descriere: Corpul caracudei este plat si foarte inalt. Capul este scurt, gura terminala, buzele sunt subtiri. Ochii au dimensiuni medii. Pe prima radie tepoasa din inotatoarea dorsala se observa 25-29 zimti mici. Inotatoarea ventrala de sub coada este de asemenea prevazuta cu o radie tepoasa, pe care se disting 29-31 zimtisori asemanatori
Dimensiune: 15-25 cm - lungime maxima 40-50 cm.
Greutate: 100 - 200 g - greutate maxima 1 kg.
Tehnica: Ea se afla totdeauna in imediata apropiere a fundului apei, unde scormoneste in cautare de hrana. Metoda cea mai eficienta de pescuit la caracuda este cea cu pluta.
Perioada: Din primavara pana in toamna, pescuitul caracudei da rezultate satisfacatoare in primele ore de dupa rasaritul soarelui si dupa-amiaza tarziu.
Caras
Nume romanesc: Caras
Nume latin: Carassius Auratus
Descriere: Capul este scurt, buzele putin carnoase, gura terminala. Ochii au dimensiuni mijlocii. La jumatatea primei radii tepoase din inotatoarea dorsala se disting 10-11 zimti mici. Aceeasi radie din inotatoarea de sub coada este prevazuta cu 13-14 zimtisori minusculi. Corpul este acoperit cu solzi mari si grosi, bine fixati in tecile lor.
Dimensiune: 10 - 30 cm - lungimea maxima 50 cm,
Greutate: 100 - 250 g - greutatea maxima 3 kg
Tehnica: Pescuitul cu pluta constituie o mare satisfactie pentru pescar si este mai rodnic ca cel la plumb.
Perioada: Primavara musca cel mai bine, in special dimineata, iar toamna rareste muscaturile, dar este activ cand e soare.
Crap
Nume romanesc: Crap
Nume latin: Cyprinus Carpio
Descriere: Capul crapului este relativ mare, cu ajutorul gurii lunguiete, prevazuta cu buze carnoase, el scurma cu usurinta malul de pe fundul albiei. Pe buza de sus se gasesc doua mustati mai scurte, iar pe cea de jos, spre colturile gurii, o pereche de mustati mai lungi. Coloritul crapului este puternic influentat de culorile predominante in mediul in care traieste.
Dimensiune: 40 - 70 cm - lungime maxima 1m
Greutate: 1-4 kg - greutate maxima 30 - 35 kg
Tehnica: Crapul se pescuieste prin metoda cu pluta si prin cea cu plumbul pe fund.
Perioada: Intervalul cel mai favorabil este cuprins intre inceputul lunii iulie si finele lui august.
Lin
Nume romanesc: Lin
Nume latin: Tinca Tinca
Descriere: Poate fi recunoscut usor dupa corpul caracteristic, indesat, foarte lat in regiunea cozii, precum si dupa solzii marunti cu care este in intregime acoperit. Corpul lui este protejat insa si de un strat gros de piele, cu o bogata secretie. Coloritul linului difera in functie de locul in care traieste exemplarul respectiv. Cu cat apa este mai mlastinoasa, cu atat coloritul linului este mai inchis. Spatele acestora este verde-oliv, partile laterale si burta galben-verzui cu irizatii aurii.
Dimensiune: 25 - 40 cm - lungime maxima 60 - 70 cm
Greutate: 0,5 - 1 kg - greutate maxima 2-3 kg
Tehnica: Poate fi gasit in acelasi loc cu carasul, iar metodele de pescuit se aseamana si ele cu cele folosite la prinderea carasului.
Perioada: Intregul an.
Platica
Nume romanesc: Platica
Nume latin: Abramis Brama
Descriere: Corpul platicii este inalt, puternic comprimat lateral, acoperit cu solzi relativ mari, nu prea tari, pe care se disting punctisoare negre, dispuse in evantai. Ca si la alte cateva specii, si la platica se aplica observatia ca mediul natural in care traieste isi pune amprenta pe colorit.
Dimensiune: 30 - 50 cm - lungime maxima 60 - 65 cm
Greutate: 0,5 - 1 kg - greutate maxima 1,5 - 3 kg
Tehnica: Pescuitul cu pluta constituie o mare satisfactie pentru pescar si este mai rodnic ca cel la plumb.
Perioada: Zilele de primavara, precum si cele din lunile iulie-august sunt cele mai propice pentru pescuitul platicii.
Rosioara
Nume romanesc: Rosioara
Nume latin: Scardinius Erythrophthalmus
Descriere: Peste de apa dulce, foarte raspandit in baltile si lacurile de ses. Corpul rosioarei este alungit, comprimat lateral, de inaltime variabila, si acoperit cu solzi de marime mijlocie, bine fixati. Botul este scurt, gura mica, terminala, oblica in sus. Caudala este adanc scobita, cu lobi egali. Linia laterala este continua, putin apropiata de partea ventrala a pestelui. Ochii sunt adanc implantati, cu cate o pata rosie.
Dimensiune: 18-24 cm - lungime maxima 35 cm
Greutate: 200-300 g - grautate maxima 1 - 1,5 kg
Tehnica: Se pescuieste cu undita, la fel ca babusca.
Perioada: Toate anotimpurile. Vara poate fi vazuta de multe ori muscarind la suprafata apei la tantari si musculite.
Salau
Nume romanesc: Salau
Nume latin: Stizostedion Lucioperca
Descriere: Salaul se poate recunoaste foarte usor dupa forma specifica a corpului, intrucat poarta pe "spate" insemnul caracteristic tuturor reprezentantilor percidelor cele doua inotatoare dorsale, despartite una de alta doar de un mic spatiu. Corpul salaului este lung, aproape cilindric, usor comprimat lateral, acoperit de solzi mici, aspri (ctenoide), motiv pentru care pestele pare aspru la pipait. Coloritul salaului este frumos, discret adaptandu-se la culorile predominante din mediul natural in care traieste. Spatele pestelui este verde-cenusiu, mai rar galben-cenusiu, partile laterale fiind cenusiu-argintii, cu 8-9 dungi mai intunecate, dispuse transversal.
Dimensiune: 40-70 cm - lungime maxima ~1m
Greutate: 1 - 4 kg - greutate maxima 10-12 kg
Tehnica: Pescuitul cu lingura, voblerul sau twisterul este modalitatea cea mai frumoasa si cea mai sportiva de prindere a salaului.
Perioada: Se pescuieste cu frumoase rezultate in timpul zilei, primavara si toamna, in timp ce in cursul verii eficienta maxima se poate atinge in orele imediat urmatoare rasaritului de soare sau in cele premergatoare asfintitului.
Somn
Nume romanesc: Somn
Nume latin: Silurus Glanis
Descriere: Cel mai mare peste de apa dulce din Romania. Capul somnului este mare, rotunjit si plat in fata, iar in spate usor turtit lateral este acoperit de o piele relativ subtire si moale. Ambele maxilare, inferior si superior, sunt foarte puternice, cu oase tari. Coloritul somnului este puternic influentat de mediul acvatic in care traieste, putand fi mai inchis sau dimpotriva, mai deschis.
Dimensiune: 0,80 - 1 m - lungime maxima 4 - 5 m
Greutate: 5-20 kg - greutate maxima 300 kg - record ~ 400 Kg
Tehnica: Exista mai multe metode pentru pescuitul sportiv al somnului, in functie de conditiile naturale din zona pescuitul cu pluta, cu plumbul pe fund, cu lingura, voblerul, twisterul sau la clonc.
Perioada: Somnul se hraneste practic in tot cursul anului. Perioada optima pentru pescuitul somnului tine de la inceputul lunii aprilie si pana la mijlocul lunii noiembrie mai ales in iunie si prima jumatate a lunii iulie.
Stiuca
Nume romanesc: Stiuca
Nume latin: Esox Lucius
Descriere: Corpul stiucii este alungit, usor turtit lateral, capul de asemenea lunguiet, putin curbat din profil. Botul seamana cu ciocul de rata. Stiuca are o gura larga, cu falcile care se deschid pana sub ochi, in asa fel incat poate inghiti un peste aproape de aceeasi marime. Dintii sunt bine dezvoltati, puternici si ascutiti. Maxilarul inferior este mai lung decat cel superior. Coloritul stiucii ii serveste la "camuflare", fiind armonizat cu culorile predominante in mediul in care traieste exemplarul respectiv.
Dimensiune: 40-50 cm - lungime maxima 1,5 - 1,8 m
Greutate: 1,5 kg - greutate maxima 15-20 kg
Tehnica: Cea mai eficienta tehnica si cea mai des folosita este pescuitul cu lingurita oscilanta. De asemenea se poate pescui cu woblere si linguritele rotative sau cu pestisor viu.
Perioada: In afara perioadei de prohibitie care incepe pe 1 februarie si tine aproximativ 2 luni stiuca se pescuieste tot timpul anului, perioadele cele mai indicate fiind cele reci octombrie - noiembrie.
© 2009 itc. toate drepturile rezervate
www.itc.ro